influencer-marketingInfluencer Marketing günümüzde çok daha fazla marka tarafından kullanılan bir pazarlama yöntemi haline gelmiş durumda. Bunun sebebi Influencer Marketing’in tavsiye temelli bir pazarlama yöntemi olması, geleneksel reklamcılık yöntemlerine göre çok daha ucuz ve yatırım dönüşlerinin yüksek olması, doğal içerik olması ve kolayca ölçümlenebilmesinden kaynaklanmaktadır.

Influencer Marketing tavsiye temelli bir pazarlama yöntemidir. Kampanyalarında hedef kitleye iletilmek istenilen mesaj, gene o hedef kitlenin sosyal ağlarda takip ettiği ve önem verdiği Influencer’lar tarafından deneyim paylaşımı veya tavsiye yoluyla iletilmektedir. Özellikle satış hedefli kampanyalarda, internet üzerindeki ünlü kişiler, ürün ve/veya hizmetleri tavsiye niteliğinde takipçileri ile paylaştığı için içeriği gören kullanıcıların satın almaya yönelmeleri, geleneksel reklamlara göre daha yüksek oranda olmaktadır. Yapılan araştırmalar göstermektedir ki, tüketicilerin %83’ü arkadaşlarının ve yakınlarının vermiş olduğu tavsiyelere güvenmektedir. (Nielsen, Global Trust In Adversting Report 2015)

Influencer dediğimiz kişiler veya hesaplar her zaman milyonlarca sayıda takipçisi olan İnternet Ünlüleri olması gerekmemektedir. Youtube, Instagram, Facebook, Snapchat, Twitter, vb sosyal ağlarda hesabı olan ve az sayıda da olsa belirli bir grubun kanaatini değiştirme gücüne sahip olan herkes Influencer olarak kabul edilmektedir.

Başarılı Influencer Marketing kampanyalarının ROI (Yatırım Geri Dönüşü) oranları diğer mecralara göre daha yüksek olmak ile birlikte daha etkili sonuçlar vermektedir. Geçtiğimiz yıllar içerisinde yapılan bir araştırmaya göre, Influencer Marketing kampanyalarına yatırılan her 1.00 $ karşılığında 6.85 $ ‘’Earned Media Value’’ (Kazanılmış Medya Değeri) elde edildiği ölçümlenmiştir. (Adweek)

Peki herkesin merak ettiği gibi başarılı bir Influencer Marketing kampanyası nasıl yönetilir? İşte başarılı bir Influencer Marketing Kampanyası yönetmek için 8 temel öneri:

influencer-marketing-fashion

1) Influencer’ları Markanıza Yönelik İçerik Üretirken Özgür Bırakın

Influencer’ların markanızı veya hizmetinizi tanıtırken tam bir yaratıcı kontrole sahip olmasına izin vermeniz önemlidir. Kendi kitlelerini en iyi nasıl etkileyebileceklerini onlar bilirler. Markanızın ürün veya hizmeti ile ilgili sizin aklınızdaki kurgu ile onların üretecekleri birebir aynı olmak zorunda değil. Önemli olan kampanyanın sonuçlarının beklentileriniz ile örtüşmesidir.

Bu yüzden ürün ve hizmet ile ilgili brief’i verip onların yaratıcı yönünü kontrol etmelerine izin verdiğiniz sürece, çok daha doğal ve sonucunda etkili bir kampanya elde etmiş olacaksınız.

2) Çalışacağınız Influencer’ın Markanız ile Uyumlu Olduğuna Emin Olun

Sosyal medyada bir etki yaratmak için sorulması gerekilen en önemli soru seçtiğiniz influencerın markanızı temsil etmek isteyen biri olup olmadığıdır. Sadece popüler olduğu için markanız ve onun hedef kitlesi ile alakası olmayan bir Influencer ile çalışmanın herhangi bir etkisi olmadığı gibi, hem markanıza hem de ilgili Influencer’ın imajına olumsuz yönde etki edebilir.

3) Takipçi ve İzlenme Sayılarının Sizi Büyülemesine İzin Vermeyin

Günümüzde artık sadece takipçi sayısı hiçbir şey ifade etmemektedir. Önemli olan kanalın veya hesabın yarattığı etkileşim ve takipçileri üzerindeki etkisidir. Bugün Youtube’da yüzbinlerce takipçisi olan ama sadece birkaç bin izlenme alan birçok ölü kanal bulunmaktadır.

Aynı şekilde izlenme ve görüntülenme sayıları da tek başına bir değerlendirme kıstas değildir. Influencer Marketing kampanyalarında önemli olan sonuçtur. Eğer bir video postu yüzbinlerce izlenip, ürün satın almalarınızda önemli bir etki yaratmıyorsa, kampanyanız başarılı sayılmaz. Erişim sayınız sınırlı olabilir ama yatırdığınız bütçeniz karşılığında ROI yani yatırım maliyetlerinizin geri dönüşümü hızlı ve yüksek ise izlenme her zaman ikinci planda değerlendirilmelidir.

influencer-marketing-snapchat

4) Micro-Influencer’ları Kampanyalarınıza Mutlaka Dahil Edin

Micro Influencer’lar göreceli olarak düşük takipçi sayılarına sahip olmakla birlikte yüksek etkileşim yaratabilmektedirler. Bunun sebebi milyonlarca takipçi olan kişilerden farklı olarak kendi kitleleri ile devamlı iletişim halinde olabilmeleri ve kolayca erişebilir olmalarından kaynaklanmaktadır. Influencer Marketing kampanyalarında ürettikleri içeriklere yapılan yorumlara cevap verebilmekte, takipçilerinin tepkilerini gözlemleyebilmekte ve bunları markalara doğrudan iletebilmektedirler.

Influencer Marketing kampanyaları açısından Micro influencer’ların bütçeleri düşük ve etkileşimleri yüksektir. Çok sayıda Micro Influencer eş zamanlı olarak kullanıldığı Influencer Marketing kampanyalarında, toplamda hepsinden daha yüksek sayıda takipçiye sahip Influencer’lara göre daha yüksek sayıda etkileşim, doğal içerik ve sonucunda kanaat değişikliği yaptıkları gözlemlenmektedir.

5) Influencerlar ile Daima Fiyatları Görüşün.

Influencer, Sosyal Medya Fenomeni veya İnternet Yeteneği olarak da adlandırılan kişiler çoğunlukla paylaşım başı ücret talep etmektedir. Influencer ücretleri’nin projenin daha ilk safhasında görüşülmesi bütçe kontrolü açısından oldukça önemlidir. Bu şekilde kampanya öncesi bütçe planı çıkarılabilir ve tahmini erişim ve etkileşimlerini hesaplayabilirsiniz.

6) Influencer Marketing Doğal Olmalıdır

Markanızın ürün ve hizmetlerini tanıtırken “bu ürünü mutlaka satın alın” vb şekilde kurgular doğal akışı bozacaktır. Verilmek istenilen mesajları Influencer’ların doğal içerikleri içerisine yerleştirilmesi kampanyanın başarısı açısından çok önemlidir.

youtube

7) Kampanyalarınızı Sürekli Ölçümleyin

Influencer’lar tarafından paylaşılan içeriklerin izlenme ve erişi sayıları başarı demek değildir. Önemli olan kampanya sonrasında hedeflediğiniz tüketici grubunda herhangi bir değişim sağlayabildiniz mi? Kendi aralarında sizin ürün ve hizmetleriniz hakkında konuşuyorlar mı, etkileşimde bir değişim var mı? Site ziyaretlerinizde, ürün satışlarınızda veya uygulama trafiğinizde herhangi bir artış var mı?

8) Diğer Pazarlama Kampanyalarınız İle Eş Zamanlı Hareket Edin

Influencer Marketing’i diğer mecralardaki pazarlama kampanyalarınız ile birlikte eş zamanlı olacak şekilde planlayın. Başarılı yürütülen bir Influencer Marketing kampanyası, özellikle dijital mecralardaki diğer yürüttüğünüz kampanyaların maliyetlerini düşürecektir çünkü tüketiciler ürün ve hizmetleriniz hakkında çoktan olumlu bir fikre sahip olmuşlar ve bunun sonuncunda da karar verme aşamasında gelmişlerdir.

 

KAYNAKLAR

Nielsen, Global Trust in Advertising Report, 2015

https://goo.gl/3Cq49q

Mc Kinsey

https://goo.gl/SDcgTG

Adweek

https://goo.gl/rbqYlb